🔴 MARMORNI KOLAČ (otroci kuhajo in pečejo)

Lepo pozdravljeni. Danes vam bova pokazala kako narediti zelo dober marmorni kolač oz. šarkelj. Recept je primeren in enostaven za začetnike. Pa začnimo!

Poglejte si pripadajoči video, kjer zeleno-oki raziskovalci tudi kuhamo in pečemo. Tukaj si lahko preberete pripadajoče besedilo za video:

Pozor! Pri kuhanju bodite vedno previdni in uporabljajte ustrezno zaščito, tako da se ne boste urezali ali opekli!

Najprej poglejmo kaj vse potrebujemo. Okvirne količine so zapisane proti koncu videa. Potrebujemo: jajca, sladkor, vanilijev sladkor, limone, lonček jogurta ali mleka, olje, moko, pecilni prašek in kakav.

Prazno ventilacijsko pečico nastavimo na 180°C, sicer temperaturo nastavimo na 200°C. V vmesnem času se bo le-ta segrela.

Najprej naribajte eno limono. Potrebovali bomo limonino lupinico. Zaradi boljšega okusa.
Nato ločite 4 rumenjake od beljakov. Beljake penasto stepemo. Pazite, da se ne poškropite. Mešajte toliko časa, da bo sneg postal trd.
Nato dodamo 2 lončka sladkorja, ki ju postopoma in nežno vmešamo v sneg beljakov. Ne vsujte vsega naenkrat, saj se bo sneg sesedel. Tukaj je pohitren posnetek, zato izgleda, da noro hitro mešamo.
Zatem dodamo še dve vrečki vanilijevega sladkorja.
Vmešamo tudi rumenjake. Ti bodo dali lepo rumeno barvo.
Nato vmešamo limonino lupinico. Potresite jo enakomerno, da bo potrebno manj mešati.
Pripravite si lonček mleka in lonček olja. Postopoma dodamo mleko, zatem pa še olje.
Potrebovali bomo 3 lončke moke. Le-to tudi postopoma vmešajte v maso. Ne vsujte vse naenkrat, saj se bodo naredile grudice.
Nato pride na vrsto še pecilni prašek. Dodajte polovico vrečke (lahko tudi celo).
Ne pozabite pekača namazati z maslom, da se pecivo ne bo prijelo stene med peko!
Polovico mase prelijemo v pekač.
V drugo polovico pa vmešamo kakav. Več kot ga bo, bolj temna in okusna bo druga polovica marmornega kolača. Dobro premešajte maso, da se kakav enakomerno porazdeli. Maso prelijemo v pekač.
Na tem mestu lahko oba sloja po želji malo pomešamo, da bo bolj pisan.

Sedaj pa pozor! Pečica je vroča! Ne dotikajte se notranjih površin!
Počakajmo približno 45 minut, da se speče. Medtem pripravite podlago kamor boste odložili kolač. Le-tega vzemite iz pečice z debelimi kuhinjskimi rokavicami.
Na koncu lahko šarkelj po želji potresete še s sladkorjem v prahu.

Tukaj naj vas povabiva, da VŠEČKAJTE najin video, da ga DELITE z mladimi kuharji in peki in da se NAROČITE na naš kanal na YouTubu. Ne pozabite klikniti ZVONCA, da boste obveščeni o novih videih, ko jih bova objavila. Če pa imate kakšno vprašanje ali dober recept nama pišite na YouTubu v KOMENTARJIH. Pa poglejmo še nekaj nasvetov in seznam sestavin.

NASVETI
1. Namesto mleka lahko uporabite jogurt. Tako bo okus še bolj poln.
2. Kakavnemu delu lahko dodate malo cimeta. Ta bo izboljšal okus.
3. Če imate radi rozine, jih lahko pravtako vmešate v testo.
4. Namesto čistega kakava lahko uporabite takšnega za pripravo napitka.
5. Če vas je strah, da bi se opekli na vročem pekaču, izključite pečico, jo na široko odprite in počakajte, da se ohladi.

Pa dober tek!!!

SESTAVINE
4 jajca M
2 jogurtova lončka sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
naribana lupinica ene limone
1 jogurtov lonček mleka
1 jogurtov lonček olja
3 jogurtovi lončki moke
polovica pecilnega praška (lahko cela vrečka)
5 žlic kakava (sladek ali grenek)
sladkor v prahu

Pečica: ventilacijska 180°C (navadna 200°C) 45 minut

OPIS
Lepo pozdravljeni na našem kanalu, kjer zeleno-oki raziskovalci tudi kuhamo in pečemo. Sva Živa in Rudi Rodič, stara 10 in 8 let, in danes vam bova pokazala kako narediti zelo dober marmorni kolač, pogovorno šarkelj. Recept je primeren in enostaven za začetnike. Recepte objavljava pod oznako “otroci kuhajo in pečejo”.

Pozor! Pri kuhanju bodite vedno previdni in uporabljajte ustrezno zaščito, tako da se ne boste urezali ali opekli!
Za marmorni kolač potrebujemo: jajca, sladkor, vanilijev sladkor, limone, lonček jogurta ali mleka, olje, moko, pecilni prašek in kakav. Okvirne količine so zapisane proti koncu videa.

Ne pozabite pogledati nasvetov proti koncu videa.

Tukaj naj vas povabiva, da VŠEČKAJTE najin video, da ga DELITE z mladimi kuharji in peki in da se NAROČITE na naš YouTube kanal. Ne pozabite klikniti ZVONCA, da boste obveščeni o novih videih, ko jih bova objavila. Če pa imate kakšno vprašanje ali dober recept nama pišite na YouTube KOMENTARJIH.


Vam je všeč naše delo?
1. Kliknite LIKE za video.
2. Kliknite SUBSCRIBE! Naročite se na naš kanal in bodite obveščeni o izidu novih videov.
3. KOMENTIRAJTE na YouTube kanalu.
4. DELITE video s prijatelji.
5. Podpirajte nas mesečno preko Patreona: https://www.patreon.com/GreenEyedExplorer
6. Lahko nam častite PIJAČO ali kos PICE preko: http://paypal.me/rokrodic
7. Kupujte preko naših povezav/linkov. Stvari vas bodo stale enako ali ceneje, mi pa bomo tudi dobili popust pri nakupu.


POVEZAVE:
GreenEyedExplorer Thingiverse: https://goo.gl/jdyHbF
GreenEyedExplorer GitHub: https://goo.gl/XtjB3h
GreenEyedExplorer Homepage: http://www.rodic.si

Pesmi v ozadju: Silent Partner – Basement Floor, YouTube Audio Library.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: