🔴 IZDELAVA PTIČJE GNEZDILNICE (Kaj? Zakaj? Kako? PROJEKT ZA OTROKE!)

Lepo pozdravljeni. Danes vam bomo pokazali, kako narediti ptičjo gnezdilnico. Video vsebuje nasvete kaj morate paziti, da si bodo ptički v njej res naredili gnezdo in da bodo mladiči lepo rastli. Obstaja namreč več podrobnosti, ki jih je potrebno upoštevati. Moja otroka bosta danes naredila gnezdilnico za manjše ptice pevke kot so sinice, vrabci, brglez ali pogorelček. Stara sta 9- in 11-let. Izdelava je torej enostavna in primerna tudi za otroke. Pa začnimo!

Video si lahko ogledate na YouTubu.

Video smo razdelili na več delov. V prvem delu vam bomo povedali zakaj so gnezdilnice zaželjene. Nato, kako mora gnezdilnica izgledati in na kaj in zakaj morate paziti pri izdelavi. Nadaljevali bomo z načrtom in videom izdelave. Sledili bodo tudi nasveti o varni namestitvi.
Tukaj naj povemo, da smo pri pripravi videa zbrali podatke iz velikega števila internetnih strani, predvsem pa je iz gnezdilnice.si in pa ptice.si. Slednja je domača stran Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Če ste fan, jim lahko donirate kakšen evro. Enako lahko naredite tudi nam. Vse povezave najdete spodaj v opisu.

DOBRE STRANI GNEZDILNIC

  1. Sinica, brglez, pogorelček in vrabec so v domačem sadovnjaku zaželjeni, saj pobirajo žuželke in njihove ličinke, in tako skrbijo za biološko pridelavo sadja in zelenjave.
  2. Tudi ptice skrbijo za naš stik z naravo. Opazovanje ptic dokazano sprošča in nam približa naravo tudi v strnjenih naseljih, ki so degradirala naravno okolje.
  3. Gnezdilnice so lep okras :-).

GNEZDILNICE: KAJ IN KAKO?
Pa začnimo najprej z nekaj osnovami. Gradili bomo gnezdilnico za manjše vrtne ptice. Vsi podatki v videu se nanašajo na manjše ptice pevke. Najprej jih razdelimo v dve skupini. V prvi bodo večje ptice, kot so velika sinica, brglez, pogorelček in vrabec. V drugi pa manjše ptice, kot sta plavček in menišček. Velikost ptice namreč za sabo potegne velikost odprtine, površino notranjega dna in pa višino vhodne odprtine.

VELIKOST VHODNE ODPRTINE
Za prvo skupino mora biti vhodna odprtina premera 32mm. Za drugo skupino pa mora biti odprtina velika le 26mm. Le-ta je zelo pomembna, saj večji ptiči izpodrinjajo manjše ptiče iz gnezdilnic z večjo odprtino.

NOTRANJA POVRŠINA DNA
Za vse omenjene ptice je minimalna površina dna 12x12cm. Velikost namreč vpliva tudi na zračnost, oboje pa na velikost legla in higieno. V premajhni gnezdilnici bo tako manj mladičev, pa še ti bodo plezali eden po drugem. Plavček ima namreč lahko tudi do 15 jajc.

VIŠINA ODPRTINE OD DNA GNEZDILNICE
Le-ta mora biti za omenjene ptice okoli 14cm. Večje razdalje so za te ptice ovira, saj morajo tako graditi višja gnezda.

OPORE
Notranje opore v gnezdilnici so za ptice ovira, zato jih ne postavljajte. Oporna palica zunaj na vhodu je tudi odsvetovana, saj bolj koristi plenilcem.

SERVISNA LOPUTA
Vsaka gnezdilnica se mora dati odpeti, da jo lahko očistimo in odstranimo odsluženo staro gnezdo. Omenjene ptice namreč spadajo pod ptice pevke, ki vsako leto gradijo nova gnezda. Z odstranitvijo starega gnezda odstranimo tudi vir potencialnih okužb, neizležena jajca in odmrle mladiče.

IZBIRA MATERIALA
Za gradnjo lahko izberete veliko materialov kot so npr. vezana plošča, navadna smrekova deska, betonske ali plastične cevi. Seveda pa pazite, da gnezdilnice ne nastavite soncu, saj se lahko hitro pregreje. Zaradi tega se tudi odsvetuje kovina.

NAČRT GNEZDILNICE
Tukaj vidite sam načrt, ki je zelo enostaven. Streha je ravna, kot je dandanes moderno. Načrt si boste lahko ogledali tudi na koncu videa.

IZDELAVA
Tukaj bomo na kos OSB plošče narisali vse dele, ki jih potrebujemo. Risala bo hčerka Živa, ki je stara 11 let. Profesionalno bo vrtela ravnilo in nam strokovno povedala, kaj je potrebno storiti.

Živa: Lepo pozdravljeni. Tukaj naj vas najprej povabim, da VŠEČKAJTE naš video, da ga DELITE s prijatelji in da se NAROČITE na naš kanal. Ne pozabite klikniti ZVONCA, da boste obveščeni o novih videih, ko jih bomo objavili. Veseli pa bomo vsakega evra za SOK in KAVICO, ki nas vzpodbujata pri izdelavi videov. Če pa imate kakšno vprašanje, nam pišite spodaj v KOMENTARJIH.
Pa začnimo z izdelavo. Uporabili bomo OSB ploščo debeline 1.5cm. Stene, ki jih bom narisala zgoraj so širine 12 centimetrov. Tukaj svetujemo, da najprej narišete dolgo prečno črto. Po njej bomo rezali. Na obeh straneh izmerite omenjenih 12cm in potegnite dolgo črto. Nato odmerite 18.7cm na obeh straneh za sprednjo steno. Enako naredite tudi za zadnjo steno, ki je naslednja. Sledi še označenje dna. Ta je v obliki kvadrata, tako da odmerite 12cm. Točke povežite s črto.
Od že narisane črte sedaj ponovno narišite novo črto, tako da na obeh straneh odmerite 15cm in vmes potegnete črto, kot vidite na posnetku. 15cm sta široki stranski steni, tako da bomo narisali dve. Odmerite dvakrat po 19cm. Enako naredite tudi na drugi strani. Povežite točki in to je vse kar se tiče stranic in dna.
Čisto v našem levem koncu pa je prosto za streho. Streha je široka 16cm. Ponovno na obeh straneh odmerite 16cm. Vmes potegnite črto. Dolžina strehe je 28cm, vendar jo bomo mi podaljšali za nekaj centimetrov, da nam ne bo treba toliko rezati.
Tukaj priporočamo, da si prečrtate vse dele in črte po katerih ne boste žagali. Te so sledeče. Tukaj naj vam povem, da naj ima sprednja stena 3-milimetrsko režo na zgornjem delu tik pod streho zaradi zračenja. Pravtako je zaradi lažjega odpiranja sprednja stranica za 1 mm ožja kot zadnja.
Svetujem vam tudi, da si na stranice napiše, katera je katera.

Živa: Sledi rezanje plošč. Z električno žago bo priskočil brat Rudi. Star je 9 let. Povedal vam bo kaj več o žaganju.

Rudi: Lepo pozdravljeni. Uporabil bom vbodno žago. Tukaj bodite predvsem previdni, da se ne poškodujete. Uporabite zaščito. Žago na rahlo potiskam vzdolž črte. Vbodno žago zelo rado zanaša v ovinek, tako da je treba žaganje pozorno nadzirati. Sani žage pritiskam ob ploščo, tako da lepo drsi po lesu. Hitrost žaganja je nizka, saj je z lesom potrebno delati počasi. Tako žagati, kot tudi vrtati. Tukaj pa lahko vidite, kako si pomagam z mizarskimi sponami. Ploščo sem pritrdil tako, da ne morem po pomoti zažagati delovne mize.

Živa: Tako pa se bodo prekrivale pravkar izžagane stene. Sprednja in zadnja stena sta tukaj levo in desno.

Živa: Sedaj narišite še odprtino za ptice. Označite sredino stranice. Od vrha odmerite 35mm. Tu bo zgornji rob vhoda v gnezdilnico. Ker je odprtina premera 32mm, si šestilo nastavite na 16mm. S šestilom narišite krog. To je vse, sledi vrtanje luknje.

Rudi: Sedaj bomo uporabili vrtalni stroj. Uporabite sveder za les. Jaz imam nastavljenega 6 milimeterskega. Svetujem vam, da si spodaj podložite odpadno desko, saj vam tako pri prevrtanju zgornje deske spodnja stran ne bo zacvetela. Izvrtajte nekaj lukenj na notranjem delu označene luknje. Moja dobra asistentka Živa mi pri delu pomaga s sesalnikom. Luknje vam bodo pomagale pri lažjem rezanju odprtine. Vrtalnik nastavite na nizke vrtljaje, saj imate opravek z lesom. Pri visokih vrtljajih bi les slabše vrtali, predvsem pa bi ga zažigali. Vsekakor pa lahko uporabite 32mm sveder in izvrtate le eno luknjo. Jaz ga nimam in si bom pomagal na moj način. Pri vrtanju bodite pozorni, da se boste res držali v notranjosti narisanega kroga.

Živa: Sedaj sem ponovno na vrsti jaz. Z lok žagico ob notranji strani narisanega kroga postopoma žagajte od ene luknje k drugi. Lahko, da se vam bo sprva zatikalo, vendar boste tehniko žaganja kmalu osvojili.

Rudi: Luknjo je potrebno nato na gladko pobrusiti. Uporabite lahko okroglo pilo in počasi brusite. Brušenje zaključite s finim brusnim papirjem, kot vidite na videu. Pri brusnem papirju naj vas opozorim, da le-ta brusi le v določeni smeri. To je v smeri napisa, kot vam kažem tukaj.

Oče: Hišico sem jima na koncu pomagal skupaj privijačiti kar sam. Določene vijake sem poglobil, ker so bili prekratki. Vrata pa sem malo pod vrhom pravtako na obeh straneh privijačil, vendar sem stranski steni najprej na gladko povrtal in vijaka nisem zategnil do konca, zato da se da vrata odpirati.

Oče: Kot vidite tukaj, lahko hišico na zunanji strani tudi pobarvate ali polakirate. Tako bo zaščitena pred dežjem in soncem. Vsekakor vse prej zaščitite, da bo na koncu manj čiščenja.

NEVARNOSTI, KI SE JIM IZOGNITE
Luknjanje dna. Ne navrtajte dna gnezdilnic, saj tako nevede ohlajate jajca in mladiče v gnezdu. Za sušenje pride v poštev le rahlo prirezanje vseh štirih vogalov dna, ki naj bo okoli 1cm. Takšno dno pa mora biti tudi 1 cm pomaknjeno v notranjost. Tako ne bo prepiha čez jajca. Za ustrezno zračenje je bolje pod vrhom na nasprotnih stranicah napraviti 2-3mm veliki špranji kot v naši gnezdilnici.

NAMESTITEV
Gnezdilnice je najbolje namestiti na steno pod napušč ali na lego. Tako so zaščitene pred dežjem. Ne postavljjte jih na celodnevno sonce zaradi pregretja. Primerna višina je 3-7m. Če jo boste pritrdili na drevo, je za male ptice pevke varna višina med 4 in 6m. Zakaj? Višina jih varuje pred domačimi in divjimi živalmi kot tudi ljudmi. Gnezdilnice tudi ne obešajte na vrvi in poskrbite, da bo navpična! Namestitev na vrtu je primerna le za tiste, ki v bližini ne boste uporabljali strupenih škropiv.

ZAKLJUČEK
V zaključku bi želel poudariti, da so neprimerno izdelane, nameščene in vzdrževane gnezdilnice lahko past za ptice. Pomembno je, da gnezdečih ptic ne motimo. Vsekakor pa lajkajte ta video vse ostale na našem kanalu, ter se naročite na naš kanal. Primeren čas za čiščenje gnezdilnic pa je november. Tako, sedaj pa si še enkrat poglejte načrt. Želim vam veliko ptic in čim manj mrčesa!

OPIS
Lepo pozdravljeni na našem kanalu!
V tem videu vam bomo najprej pokazali zakaj so gnezdilnice zaželjene v domačem okolju. Razkrili bomo kako mora gnezdilnica izgledati in na kaj in zakaj morate paziti pri izdelavi. Nadaljevali bomo z načrtom in videom izdelave. Sledili bodo tudi nasveti o varni namestitvi.
Vsi podatki v videu se nanašajo na manjše ptice pevke. Ptice bomo razdelili v dve skupini. V prvi bodo večje ptice, kot so velika sinica, brglez, pogorelček in vrabec. V drugi pa manjše ptice, kot sta plavček in menišček. Velikost ptice namreč za sabo potegne velikost odprtine, površino notranjega dna in pa višino vhodne odprtine…

Tukaj naj povemo, da smo pri pripravi videa zbrali podatke iz velikega števila internetnih strani, predvsem pa je iz gnezdilnice.si in pa ptice.si. Slednja je domača stran Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije. Če ste fan ptic, jim lahko donirate kakšen evro. Enako lahko naredite tudi nam. Vse povezave najdete nižje spodaj.

Gnezdilnico v videu gradita Živa Rodič in Rudi Rodič, stara 11 in 9 let. Imata tudi več kuharskih in ostalih videov, tako da ste vabljeni na ogled.

Pozor! Pri izdelavi bodite previdni in uporabljajte zaščito!
Ne pozabite pogledati nasvetov proti koncu videa!

Tukaj naj vas povabimo, da VŠEČKAJTE najin video, da ga DELITE s prijatelji in da se NAROČITE na naš kanal. Ne pozabite klikniti ZVONCA, da boste obveščeni o novih videih, ko jih bomo objavili. Če pa imate kakšno vprašanje ali dober recept nam pišite spodaj v KOMENTARJIH.


Vam je všeč naše delo?

  1. Kliknite LIKE za video.
  2. Kliknite SUBSCRIBE! Naročite se na naš kanal in bodite obveščeni o izidu novih videov.
  3. KOMENTIRAJTE spodaj v komentarjih.
  4. DELITE video s prijatelji.
  5. Podpirajte nas mesečno preko Patreona: https://www.patreon.com/GreenEyedExplorer
  6. Lahko nam častite PIJAČO ali kos PICE preko: http://paypal.me/rokrodic
  7. Kupujte preko naših povezav/linkov. Stvari vas bodo stale enako ali ceneje, mi pa bomo tudi dobili popust pri nakupu.

POVEZAVE:
GreenEyedExplorer Thingiverse: https://goo.gl/jdyHbF
GreenEyedExplorer GitHub: https://goo.gl/XtjB3h

https://gnezdilnice.si/
http://ptice.si/
https://sl.wikipedia.org/wiki/Velika_sinica

Pesmi v ozadju: Topher Mohr and Alex Elena – Where I am From, Silent Partner – Basement Floor, YouTube Audio Library.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: